Bostadslån
Ett bostadslån innebär traditionellt sett ett hypotekslån för vilket själva bostaden fungerar som säkerhet – eller pant – för banken.
Bostadslån är en ofrånkomlig verklighet, särskilt vid köp av bostäder med äganderätt. Bilden föreställer ett gathus mitt i Lund.
Se även
- Bolåneräntor
- Bolån utan kontantinsats
- Bolån med betalningsanmärkning
- Skattereduktion för bolån
- Kontantinsats till bolån
- Förhandla om bolån
- Bolån utan fast anställning
- Bolåneskydd
- Bostadsrättslån
- Låna till renovering
- Låna till bostad utomlands
- Belåna huset
- Belåna bostadsrätt
- Lån till fritidshus
- Lån till ny bostad
- Låna till tomt
- Värdering av bostadsrätt
- Husvärdering
- Byggnadskreditiv
- Huslån
- Beräkna bolån
- Månadskostnad bolån
- Amortera bolån
- Bostadslån till studenter
- Villalån
- Bottenlån
- Handpenningslån
- Överbryggningslån
- Lånelöfte
- Annuitetslån
- Amorteringsfritt lån
- Rak amortering
- Bolåneinstitut
- Billiga bolån
Som bostadsköpare bör du alltid sträva efter att i möjligaste mån finansiera din bostad med ett hypotekslån. Majoriteten av bankerna kräver en kontantinsats motsvarande 20 procent av bostadens inköpspris. Ifall du saknar möjlighet att finansiera 20 procent av bostadsköpet kontant, erbjuder bankerna i de flesta fall ett topplån på en del av det resterande beloppet. Topplånet har emellertid betydligt sämre ränta än hypotekslånet, varför du bör prioritera att amortera bort detta i första hand.
Kontantinsats – ett ofrånkomligt tvång
Du som väljer att hålla dig till en och samma bank, får blint räkna med att banken kräver någon form av kontantinsats. Det är mycket ovanligt att banker tillåter full belåning. En kontantinsats på 10 procent är vanligt – särskilt i storstadsregionerna där bostadspriserna är höga – men på landsbygden är kraven i regel hårdare.
Svårt kombinera topplån och bottenlån
Många banker vägrar att kombinera topplån och bottenlån, utan kräver istället helt sonika att du som bostadsköpare finansierar kontantinsatsen med hjälp av befintligt sparkapital. I fråga om en lägenhet för en halv miljon rör det sig om en nätt summa på 100000 kronor; ett belopp som de flesta familjer klarar av att spara ihop på några år. Däremot kan det bli svårare att spara ihop motsvarande kontantinsats ifall man avser köpa en villa i mångmiljonklassen.