Byggnadskreditiv
Du som själv ska bygga hus har ingen säkerhet att åberopa för ett hypotekslån. Därför är du hänvisad till ett byggnadskreditiv; en kredit som lämnas av banken och ska täcka de löpande kostnaderna för husbygget.
Se även
- Bolåneräntor
- Bolån utan kontantinsats
- Bolån med betalningsanmärkning
- Skattereduktion för bolån
- Kontantinsats till bolån
- Förhandla om bolån
- Bolån utan fast anställning
- Bolåneskydd
- Bostadsrättslån
- Låna till renovering
- Låna till bostad utomlands
- Belåna huset
- Belåna bostadsrätt
- Lån till fritidshus
- Lån till ny bostad
- Låna till tomt
- Värdering av bostadsrätt
- Husvärdering
- Huslån
- Beräkna bolån
- Månadskostnad bolån
- Amortera bolån
- Bostadslån till studenter
- Villalån
- Bottenlån
- Handpenningslån
- Överbryggningslån
- Lånelöfte
- Annuitetslån
- Amorteringsfritt lån
- Rak amortering
- Bolåneinstitut
- Billiga bolån
Räntan på ett byggnadskreditiv är i normalfallet en aning högre än räntan för ett vanligt hypotekslån, men den är ändå att betrakta som låg eftersom det saknas någon konkret säkerhet för byggnadskreditivet. Ett byggnadskreditiv fungerar enligt principen att låntagaren kan kvittera ut pengar i takt med att denne visar upp fakturor och kvitton. Det är möjligt att teckna en spärrförbindelse till entreprenörens, vilket i klartext innebär att pengarna betalas ut till byggherren istället för till dig. Detta sker så fort banken får in en faktura från entreprenören. På så sätt slipper du som låntagare administrera kostnadshanteringen.
Byggnadskreditivet övergår till bolån
När huset är färdigbyggt övergår byggnadskreditivet till ett vanligt bostadslån, vilket innebär att räntan reduceras något. Som husinnehavare står det dig fritt att välja en annan kreditgivare för bolånet än den som beviljade byggnadskreditivet. Begär således låneofferter från minst en handfull banker – och välj det mest gynnsamma alternativet. Många banker är måna om att få en nybyggd fastighet som säkerhet för ett bostadslån, vilket garanterar ett visst förhandlingsutrymme.
Dela upp bolånet enligt önskemål
I samband med att du väljer kreditgivare för bolånet bör du även fundera över om och hur lånen ska bindas, vilken form av amortering du önskar samt huruvida du vill lägga in en kontantinsats eller inte. Majoriteten av bankerna beviljar bottenlån för 80-90 procent av marknadsvärdet på det nyuppförda huset. Resterande tio procent måste finansieras i form av kontantinsats eller blancokredit.