Bostadsrättslån
Bostadsrättslån avser bolån för bostäder med bostadsrätt – såväl lägenhetsboende som villor. Lånet avviker inte märkbart från bolån för fastigheter med äganderätt.
Se även
- Bolåneräntor
- Bolån utan kontantinsats
- Bolån med betalningsanmärkning
- Skattereduktion för bolån
- Kontantinsats till bolån
- Förhandla om bolån
- Bolån utan fast anställning
- Bolåneskydd
- Låna till renovering
- Låna till bostad utomlands
- Belåna huset
- Belåna bostadsrätt
- Lån till fritidshus
- Lån till ny bostad
- Låna till tomt
- Värdering av bostadsrätt
- Husvärdering
- Byggnadskreditiv
- Huslån
- Beräkna bolån
- Månadskostnad bolån
- Amortera bolån
- Bostadslån till studenter
- Villalån
- Bottenlån
- Handpenningslån
- Överbryggningslån
- Lånelöfte
- Annuitetslån
- Amorteringsfritt lån
- Rak amortering
- Bolåneinstitut
- Billiga bolån
Villkoren för bostadsrättslån brukar inte avvika märkbart från bolån för villor, fritidshus eller andra fastigheter med äganderätt. I somliga fall är bankerna något strängare i fråga om bostadsrättslån än övriga bolån.
Anledningar till hårdare villkor för bostadsrättslån
Att somliga banker väljer att skilja på huslån och bostadsrättslån beror bland annat på följande faktorer:
- Trenden på bostadsmarknaden visar att bostadsrätter är mer känsliga för konjunkturnedgångar. Under 1990-talets bostadskris kunde bostadsrätter, som tidigare köpts för flera hundra tusen kronor, säljas för negativa belopp. Villorna uppvisade inte samma drastiska prisnedgång.
- Bostadsrätternas köpeskilling beror i många fall på årsavgiften för bostadsrätten, som i sin tur hänför sig till bostadsrättsföreningens ekonomi. Plötsligt höjda månadsavgifter, som t.ex. uppstått till följd av att styrelsen gjort felprioriteringar – sänker således värdet på bostadsrätten. Värdet på villor är mer konstant och kan inte påverkas av dylika, mänskliga faktorer.
- Skillnaden mellan boendekostnaden i en bostadsrätt och en hyresrätt är marginell – det är i många fall rent av dyrare att bo i bostadsrätt. En anledning till att priserna på bostadsrätter trissats upp under senare år är just bristen på hyresrätter. Ifall en kommun plötsligt investerar i hyresrätter inom ramen för allmännyttans bostadsbestånd, kan du som bostadsrättsägare räkna med att din bostadsrätt sjunker i värde.
Faktorerna ovan innebär att kraven på kontantinsats och fast inkomst kan vara något hårdare för bostadsrättslån än för motsvarande huslån, då en bostadsrätt upplevs som en något otryggare säkerhet än en villa.