Studielån
Studielån är i strikt bemärkelse ett blancolån, såvida man inte väljer att räkna utbildning som säkerhet för lånet. I detta spektrum framstår studielån som mycket fördelaktiga – inte minst eftersom de subventioneras av staten.
Se även
Studielån är en mycket fördelaktig form av blancolån, som dock kräver motprestationer från låntagaren i form av avklarade studier. Den som inte fullföljer sina studier utifrån de riktlinjer som CSN framlägger, går miste om fortsatta möjligheter till studielån.
Generella karakteristika för studielån
Några generella villkor för studielån återges i det följande:
- Möjligheten att få studielån är begränsad till 240 veckor. Man kan maximalt få studielån för ett år i taget, ifall man läser fristående kurser.
- Du behöver inte ta studielån ifall du kan klara dig med studiebidrag. Studiemedel för högskolestudier (bidrag + lån) utgörs av en summa på ca 8000 kronor, varav ca 2700 är bidrag och resten är lån.
- Räntan på studielån är låg; till och med lägre än räntan på många hypotekslån. Tänk dock på att räntan skenar i höjden ifall du struntar i att amortera. Det senare leder även till en prick hos Kronofogdemyndigheten.
- Tänk också på att möjligheterna att kombinera studielån och arbetsinkomster är begränsade. Den inkomst som du maximalt får ha kallas för fribelopp. Läs mer om fribeloppet på CSN:s hemsida (csn.se).
- I samband med ansökan om studielån görs ingen kreditupplysning och inkomstprövning. Däremot kontrollerar CSN om du verkligen studerar i den form och takt som ansökan avser.
Ta studielån – om du vill investera pengarna
Eftersom räntan på studielån är jämförelsevis låg (2,4 procent i skrivande stund) kan det löna sig att ta studielån i investeringssyfte. Många ekonomistudenter investerar t.ex. sina lånade pengar i aktier samtidigt som de väljer att bo hemma under studietiden.